Събитието на твореца

петък 21 септември 2018

Събитието на твореца
Наскоро ме попитаха какво мисля за относителността. Приемам ли я, съществува ли. Каква е извън този комплекс за малоценност, в който Човеците попадаме в рамките на ежедневието… Аз обвиних този, който ме попита: ,,Що за въпрос - казах му - ти Труби или Уокън чел ли си? Че изобщо има много начини да кажеш ,,подай ми солта” и това да значи една енергийна словесна бомба? Че вместо констатацията ,,Мария мразеше Робърт” да можеш да кривнеш от праволинейната мисловна линия и да кажеш: ,, И вместо да топли две чаши с мляко, преди тръгне за училище, момичето приготви само една.”?

Предстоящ летен литературен лагер за ученици от ЕГ "Пловдив"

вторник 21 август 2018

Предстоящ летен литературен лагер за ученици от ЕГ "Пловдив"
За поредно лято фондация "Стоил Куцев - Даскала" организира литературен лагер, който ще се състои в началото на септември в комплекс край брега на морето. В него ще се включат най-добре представилите се ученици в традиционния конкурс за есе, провеждан ежегодно в ЕГ "Пловдив"..

Връчване на ежегодните награди в конкурса за есе на фондация "Стоил Куцев - Даскала"

сряда 09 май 2018

Връчване на ежегодните награди в конкурса за есе на фондация "Стоил Куцев - Даскала"
За поредна година, в Деня на Езикова гимназия „Пловдив”, фондация „Стоил Куцев – Даскала” връчи награди на най-добрите литературни таланти, отличени сред всички гимназисти в традиционния конкурс за есе, провеждан в Английската гимназия. Преслава Джонджорова от VIII „к” клас и Михаил Иванов от VIII „а” клас бяха отличените осмокласници. Ива Томова от IX „ б” клас получи награда за оригиналното си есе на тема „Размисли върху романа „Алексис Зорбас” от Никос Казандзакис.

За нас

Няколко бивши възпитаници на Езикова гимназия „Пловдив” се обединихме около идеята да учредим фондация „Стоил Куцев-Даскала”. Това, което ни свързва заедно са прекрасните спомени, наученото от Даскала, това, което той ни е дал. Целта ни е името и паметта на този човек да останат добър пример за идните поколения.

Научи повече

Мисия

Мисия на фондацията е да подпомага и да насърчава учениците, възпитавайки в тях любов към литературата. Една от основните ни цели е да върнем духа, с който ние живяхме в гимназията. Литературата не е просто четиво, тя е неразривна част от модерния живот на хората. Ето защо вярваме, че поощрявайки децата да четат, те развиват потенциала си,  усъвършенстват себе си, получават добро образование и по-големи възможности за изява. 

Научи повече

Дейности

Фондацията организира училищни кръжоци, ежегодни конкурси за есета, летни литературни лагери с образователна цел, срещи с изявени автори, както и различни творчески и социални занимания за учениците през цялата година.

Научи повече