Връчване на ежегодните награди в конкурса за есе на фондация "Стоил Куцев - Даскала"

сряда 09 май 2018

Връчване на ежегодните награди в конкурса за есе на фондация "Стоил Куцев - Даскала"
За поредна година, в Деня на Езикова гимназия „Пловдив”, фондация „Стоил Куцев – Даскала” връчи награди на най-добрите литературни таланти, отличени сред всички гимназисти в традиционния конкурс за есе, провеждан в Английската гимназия. Преслава Джонджорова от VIII „к” клас и Михаил Иванов от VIII „а” клас бяха отличените осмокласници. Ива Томова от IX „ б” клас получи награда за оригиналното си есе на тема „Размисли върху романа „Алексис Зорбас” от Никос Казандзакис.

Литературен конкурс в ЕГ "Пловдив"

петък 20 април 2018

Литературен конкурс в ЕГ "Пловдив"
Петдесет ученици от всички випуски на Езикова гимназия "Пловдив" се явиха на традиционния литературен конкурс на фондацията, проведен на 23 март в рамките на учебното заведение. Всички те споделиха под формата на есе своите размисли върху романа на Никос Казандзакис "Алексис Зорбас".

Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"

вторник 27 февруари 2018

Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"
”Спомних си как една сутрин бях открил случайно на един бор пашкул на пеперуда, и то тъкмо когато душицата вътре в него пробиваше черупката и се канеше да се измъкне навън. Чаках, чаках, тя се бавеше, а аз бързах; наведох се тогава над нея и започнах да я стоплям с дъха си. Стоплях я нетърпеливо и чудото започна да става пред очите ми, с темпо, по-бързо от естественото; пашкулът се разтвори съвсем, пеперудата се измъкна навън. Ала никога не ще забравя ужаса, който изпитах: крилцата й бяха нагънати, не можеха да се разтворят, тя трепереше с цялото си телце и се мъчеше да ги разгъне, но не успяваше, мъчех се и аз да й помогна с дъха си. Но напразно; тя имаше нужда от търпеливо съзряване и разтваряне под слънцето и сега беше вече късно; моят дъх беше принудил пеперудата да се измъкне преждевременно, сбръчкана и недоносена. Тя излезе още неузряла, пошава отчаяно и скоро умря върху дланта ми.

За нас

Няколко бивши възпитаници на Езикова гимназия „Пловдив” се обединихме около идеята да учредим фондация „Стоил Куцев-Даскала”. Това, което ни свързва заедно са прекрасните спомени, наученото от Даскала, това, което той ни е дал. Целта ни е името и паметта на този човек да останат добър пример за идните поколения.

Научи повече

Мисия

Мисия на фондацията е да подпомага и да насърчава учениците, възпитавайки в тях любов към литературата. Една от основните ни цели е да върнем духа, с който ние живяхме в гимназията. Литературата не е просто четиво, тя е неразривна част от модерния живот на хората. Ето защо вярваме, че поощрявайки децата да четат, те развиват потенциала си,  усъвършенстват себе си, получават добро образование и по-големи възможности за изява. 

Научи повече

Дейности

Фондацията организира училищни кръжоци, ежегодни конкурси за есета, летни литературни лагери с образователна цел, срещи с изявени автори, както и различни творчески и социални занимания за учениците през цялата година.

Научи повече