Новини


Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"

”Спомних си как една сутрин бях открил случайно на един бор пашкул на пеперуда, и то тъкмо когато душицата вътре в него пробиваше черупката и се канеше да се измъкне навън. Чаках, чаках, тя се бавеше, а аз бързах; наведох се тогава над нея и започнах да я стоплям с дъха си. Стоплях я нетърпеливо и чудото започна да става пред очите ми, с темпо, по-бързо от естественото; пашкулът се разтвори съвсем, пеперудата се измъкна навън. Ала никога не ще забравя ужаса, който изпитах: крилцата й бяха нагънати, не можеха да се разтворят, тя трепереше с цялото си телце и се мъчеше да ги разгъне, но не успяваше, мъчех се и аз да й помогна с дъха си. Но напразно; тя имаше нужда от търпеливо съзряване и разтваряне под слънцето и сега беше вече късно; моят дъх беше принудил пеперудата да се измъкне преждевременно, сбръчкана и недоносена. Тя излезе още неузряла, пошава отчаяно и скоро умря върху дланта ми.


Христо Карастоянов гостува на ЕГ "Пловдив"

Повод да се срещнем с автора на романа "Една и съща нощ" - Христо Карастоянов, е не само задължително изучавания днес от дванадесетокласниците Гео Милев, но и убеждението, че Георги Шейтанов и поетът са наши съвременници. Техните усет и светоглед, оказва се, биха могли да се изговорят и днес, без да звучат като отживелица.


По следите на моята страст

събота 27 януари 2018

По следите на моята страст

Какво кара душата ми да гори? Кое е нещото, което забързва ритъма на сърцето ми до притеснителни стойности и ме изпълва с абсолютно щастие и удовлетворение?


Литературни срещи

вторник 19 декември 2017

Литературни срещи

На 10 ноември в галерия U.P.A.R.K. се постави началото на една поредица от приятелски литературни срещи, организирани от фондация „Стоил Куцев-Даскала“. Поводът за сбирката бе книгата „Мостът на Дрина“ на нобелиста Иво Андрич.


Морски вълнения

понеделник 30 октомври 2017

Морски вълнения

Неописуемо. Да бъдеш на 10-дневен литературен лагер с толкова очарователни хора на такова красиво място. Бяхме посрещнати от слънчево време и заредени със също толкова слънчеви емоции. Още при заминаването от автогарата се усещаше, че предстои нещо голямо. Нещо, от което нямаше да се отърся лесно. (В тази връзка искрено благодаря на Марияна Чечева – координаторът на фондация „Стоил Куцев-Даскала“, за това, че се грижеше за всичко, което нашите разсеяни души забравяха да свършат.)


Морски литературен лагер

За четвърта поредна година ученици от Езикова гимназия „Пловдив”, справили се най-добре в писането на есе в конкурса на фондацията, ще имат възможността да прекарат десет прекрасни дни на брега на морето с книга в ръка...


Кера и нейната страст към писането

„Все още търся каква съм, затова ми е трудно да се опиша. През свободното си време чета (всичко), танцувам (главно суинг), пътувам и когато мога, се включвам като доброволец към културни инициативи в град Пловдив. ..


Реминисценции от ЕГ "Пловдив"

четвъртък 15 юни 2017

Реминисценции от ЕГ "Пловдив"

"Казвам се Ива. Пишейки това, се обръщам назад във времето. Зад гърба ми са пет години в Езикова гимназия "Пловдив".


Денят на Езикова гимназия "Пловдив"

а 9 май, в Деня на Езикова гимназия „Пловдив”, бяха наградени за поредна година лауреатите от конкурса на фондация "Стоил Куцев - Даскала".


Ден на таланта в Езикова гимназия "Пловдив"

С много песни, танци и емоции бе съпроводен днешният ден на таланта, в който учениците на Езикова гимназия „Пловдив” по традиция изявяват творческите си умения.