Новини


Осми литературни награди на фондацията

Макар и в нетипична обстановка и с малко закъснение, за осми пореден път традицията за провеждането на литературен конкурс бе спазена и фондацията връчи своите награди на най-добрите пет литературни таланта, отличили се сред всички гимназисти. Иван Балабанов, Летисиа Меретева, Рая Чакърова, Калоян Цанков и Анна Велкова се справиха най-добре с написването на текст по романа на Албер Камю „Чумата” и получиха парични награди, всяка в размер на 1000 лева. Ето какво написа и ни изпрати от Германия, където е вече студентка победителката от дванадесети клас Ани Велкова, която за пети пореден път е лауреат в конкурса на фондацията:


Фондация "Стоил Куцев-Даскала" обявява своя осми литературен конкурс

И тази година, макар и в нетипична обстановка, традицията ще бъде спазена и конкурс на фондацията ще има. Изборът на произведение беше направен, а текстът е актуален и поучителен-"Чумата" от Албер Камю. Всички ученици от ЕГ "Пловдив", които имат желание да се включат в състезанието, могат да изпращат своите есета в срок до 31 май на електронната поща на фондацията: f.daskala@gmail.com. Успех на всички участници!


За емоциите, които носи приключението, наречено литературен лагер

"Градът бе мокър като след целувка. Клошарите не смеят да надникнат в кошчето. А сервитьорката, загледана в движението на ръката си, изтрива бавно този ден и смисъла да бъде лято."


Фондация "Стоил Куцев - Даскала" обявява литературен конкурс в Езикова гимназия "Пловдив"

За седма поредна година фондация "Стоил Куцев - Даскала" предстои да проведе литературен конкурс за писане на есе в Езикова гимназия "Пловдив".


Събитието на твореца

петък 21 септември 2018

Събитието на твореца

Наскоро ме попитаха какво мисля за относителността. Приемам ли я, съществува ли. Каква е извън този комплекс за малоценност, в който Човеците попадаме в рамките на ежедневието… Аз обвиних този, който ме попита: ,,Що за въпрос - казах му - ти Труби или Уокън чел ли си? Че изобщо има много начини да кажеш ,,подай ми солта” и това да значи една енергийна словесна бомба? Че вместо констатацията ,,Мария мразеше Робърт” да можеш да кривнеш от праволинейната мисловна линия и да кажеш: ,, И вместо да топли две чаши с мляко, преди тръгне за училище, момичето приготви само една.”?


Предстоящ летен литературен лагер за ученици от ЕГ "Пловдив"

За поредно лято фондация "Стоил Куцев - Даскала" организира литературен лагер, който ще се състои в началото на септември в комплекс край брега на морето. В него ще се включат най-добре представилите се ученици в традиционния конкурс за есе, провеждан ежегодно в ЕГ "Пловдив"..


Връчване на ежегодните награди в конкурса за есе на фондация "Стоил Куцев - Даскала"

За поредна година, в Деня на Езикова гимназия „Пловдив”, фондация „Стоил Куцев – Даскала” връчи награди на най-добрите литературни таланти, отличени сред всички гимназисти в традиционния конкурс за есе, провеждан в Английската гимназия. Преслава Джонджорова от VIII „к” клас и Михаил Иванов от VIII „а” клас бяха отличените осмокласници. Ива Томова от IX „ б” клас получи награда за оригиналното си есе на тема „Размисли върху романа „Алексис Зорбас” от Никос Казандзакис.


Литературен конкурс в ЕГ "Пловдив"

Петдесет ученици от всички випуски на Езикова гимназия "Пловдив" се явиха на традиционния литературен конкурс на фондацията, проведен на 23 март в рамките на учебното заведение. Всички те споделиха под формата на есе своите размисли върху романа на Никос Казандзакис "Алексис Зорбас".


Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"

”Спомних си как една сутрин бях открил случайно на един бор пашкул на пеперуда, и то тъкмо когато душицата вътре в него пробиваше черупката и се канеше да се измъкне навън. Чаках, чаках, тя се бавеше, а аз бързах; наведох се тогава над нея и започнах да я стоплям с дъха си. Стоплях я нетърпеливо и чудото започна да става пред очите ми, с темпо, по-бързо от естественото; пашкулът се разтвори съвсем, пеперудата се измъкна навън. Ала никога не ще забравя ужаса, който изпитах: крилцата й бяха нагънати, не можеха да се разтворят, тя трепереше с цялото си телце и се мъчеше да ги разгъне, но не успяваше, мъчех се и аз да й помогна с дъха си. Но напразно; тя имаше нужда от търпеливо съзряване и разтваряне под слънцето и сега беше вече късно; моят дъх беше принудил пеперудата да се измъкне преждевременно, сбръчкана и недоносена. Тя излезе още неузряла, пошава отчаяно и скоро умря върху дланта ми.


Христо Карастоянов гостува на ЕГ "Пловдив"

Повод да се срещнем с автора на романа "Една и съща нощ" - Христо Карастоянов, е не само задължително изучавания днес от дванадесетокласниците Гео Милев, но и убеждението, че Георги Шейтанов и поетът са наши съвременници. Техните усет и светоглед, оказва се, биха могли да се изговорят и днес, без да звучат като отживелица.