Всички новини

Осми литературни награди на фондацията

сряда 31 март 2021

Осми литературни награди на фондацията
Макар и в нетипична обстановка и с малко закъснение, за осми пореден път традицията за провеждането на литературен конкурс бе спазена и фондацията връчи своите награди на най-добрите пет литературни таланта, отличили се сред всички гимназисти. Иван Балабанов, Летисиа Меретева, Рая Чакърова, Калоян Цанков и Анна Велкова се справиха най-добре с написването на текст по романа на Албер Камю „Чумата” и получиха парични награди, всяка в размер на 1000 лева. Ето какво написа и ни изпрати от Германия, където е вече студентка победителката от дванадесети клас Ани Велкова, която за пети пореден път е лауреат в конкурса на фондацията:

,,На истината тиха веществото
единствено от вик се състои.
И космосът-черупка на живота
от слабите ни човки се бои.“
Калин Донков

„Когато преди пет години ме изправиха заедно с още три момичета по средата на физкултурния салон на ПУ Нова сграда и ми връчиха лауреатната награда за първи път, нямах представа какво може да се случи. А то се случи.
Отвъд сянката на битовизма, на училищната норма, на ,,канона“, непроменян сигурно от 50 години, аз имах щастието да вляза през невидимата врата, за която допреди онзи момент бях търсила ключето. Тогава, на онова събитие - морето, на тези 10-дневни лагери и срещи с творци, прекрачих. И вече няма връщане назад.
Не знам как ме изтърпяхте за тези пет години, наистина. И аз не знам още как нося мириса на поезия, тежестта на думите, сърцето на театъра, който измисляхме самите ние. Но, както казва господин Кошлуков - има разговори, които приличат на дъжд в пустиня. Те бяха чудото. И който не е изпитвал това чудо – срещата с литературата под титлата на Даскала, който така бих искала да срещна, то нека поне се обърне. И ако кривне все пак по пътя към Ахелой или Елените като нас – всички изкушени от литературата, вече няма да е същият. Защото прогледнеш ли над очевидното, прогледнеш с поезия, то ти си счупил черупката на космоса, на обикновения свят.
На всички поети и писатели, на морето, на онзи бял балкон в Ахелой, на солта и пясъка, на театъра, на учителките, на учениците, на тази къдравела Марияна, на всички от фондацията и дано не съм пропуснала някого - накратко благодаря!”
Благодарим на Ани за високата оценка и хубавите летни емоции, към които ни върна с написаното. Надяваме се с нейните думи да успеем да привлечем повече ученици да четат и да изявяват таланта си на ежегодните конкурси, които фондацията провежда в Езикова гимназия „Пловдив”.


Снимки