Всички новини

За емоциите, които носи приключението, наречено литературен лагер

събота 30 ноември 2019

За емоциите, които носи приключението, наречено литературен лагер
"Градът бе мокър като след целувка. 
Клошарите не смеят да надникнат в кошчето.
А сервитьорката, загледана в движението
на ръката си,
изтрива бавно този ден
и смисъла да бъде лято."
В 07:00 седях с куфара си пред едни познати хора и перон, готова да започна и завърша. Вече трети път този специфичен ритуал към себе си и другите ми даваше куража да пожелая това, което от година чакам (молех автобуса и гривната си този път да е вечно).
Пловдив вече беше зад гърба ми, докато аз преследвах последните лъчи на лятото...
Лагерът, чието име беше "Златен час".
Дали от напускането на познатия град, дали от смяната на климата и хората, отново усетих онова специално "хоп" в стомаха. Всеки път различно, всеки път онова.
И по пътя, едни до други и през други, говорехме за себе си и хората, за лагера, за Пловдив и за "нищо, като цяло".
И някак с пристигането всичко пак се върна - и смокините, яйцата и кафето, котките, палитрите и плочките, пердетата, етажите, балконите. И мирисът на каменния плаж, и хората, връщащи се от него. Раздадоха ни ключовете и се втурнахме. Картината сама се нарисува.
Първи гост ни беше поетесата Димана Йорданова, дегизирана като читател. С любопитство изслуша едни, други върна за преразглеждане, а трети просто пусна до тоалетната. Усмивката й ни предразположи към четене на глас, на крак, и пак.
Всяка вечер играехме на домашно огнище, всеки всекиму роднина и добър познат. И симулирахме деца и възрастни, някои бяха баби, други - внуци. А през деня, след кафето, на светло, се гледахме в очите и шиехме сценарии за последните три дни. Всяка сутрин беше час до два след вечер, а всяка вечер - с години разстояние от слънчевия устрем.
Да опознаваш себе си и другите, и да откриваш нови мебели на добре познати места, си е голяма тренировка на ума, както и нужна профилактика. Лагерът е странна комбинация от това да искаш да запазиш всичко в чекмеджето, и нуждата да го дисекцираш и описваш.
Дисекция на своите творби от последната си стихосбирка "Ти, непрестанна новина" направи вторият ни гост, писателят Иван Ланджев. За по-малко от два астрономически часа, той успя по най-краткия път да ни преведе от точка А до Б във Вселената, докато подреждаше най-добрите думи в най-добрия ред. В безкрайно тихата ни конферентна, ничия дума не издрънча на ламарина, обаче съумя да се побере в колета до сърцето.
На последната вечер от посещението си, Ланджев устрои импровизирано литературно четене, на което всички разгърнахме и ошамарихме себе си толкова пъти и достатъчно добре, че да ни хареса и да поискаме още. Още и получихме.
Защо морето беше женско и "защо съм толкова красив?!" бяха кулминациите на осемдневната ни бригада, както лирично я определиха.
"Страстта, която ми се струва нова,
е била закътана в архива на сърцето.
Там вътре в дълги, тесни коридори
чиновници подреждат и замръкват,
прошнуроват папки и класьори
с моя опит, който винаги е опитът на друг.
Повторна прашна обич, повторна ялова тъга.
Обратът е клише, но и обратното е вярно.
Няма нищо по-еднообразно от сензацията,
нищо по-банално от събитието,
нищо по-повторно от началото. И времето
не изненадва никого – то са́мо си тактува."
И банална бе насладата ни всяка вечер по терасите. Банално беше и да вярваме, че можем да запазим датата. Но освен клишето, което си създадохме, друго "само наше си", си нямахме. И толкова ни радваше.
Златният час на 7-ми и изгревът на 8-ми заплашително се сляха в един билет, залепен за куфара ми, а гривната като че ли изгубих в чантата. Пак се връщахме да газим локвите по тротоарите...да търсим и улавяме велико повторение, макар и "само наше си".
                                                                                                                                     Автор: София Манолова, XI "к" клас