Дейности


* През 2013 г. фондация “Стоил Куцев – Даскала” постави началото на литературен конкурс за писане на есе в гимназията. Произведението, върху което размишляваха ученици от всички випуски, беше "Малкият принц" от Антоан дьо Сент - Екзюпери. Победителите в него получиха материални награди, а на избран от всички гимназисти учител на годината, беше връчена парична награда в размер на 4000 лева.

* През месец май 2014 г. фондацията беше сред спонсорите на проект “Магията на изкуствата”. Инициативата на млади таланти от Езикова гимназия „Пловдив” се състоя в няколко дни, като началото бе поставено с литературно четене пред утвърдени имена в българската литература.

* В началото на месец юни 2014 г. проведохме втория литературен конкурс за писане на есе. В него участие взеха талантливи деца от гимназията с афинитет към литературата, които показаха какво мислят за романа „Портретът на Дориан Грей” от Оскар Уайлд. Победителите заслужено спечелиха материални награди от фондацията. Отличилите се в конкурса – общо двадесет деца, получиха възможността да станат част от летен литературен лагер, който се проведе в гр.Ахелой в периода от 01.09.2014 г. до 10.09.2014 г. На него учениците имаха възможността да се запознаят и да работят със съвременните български писатели Иван Ланджев и Тома Марков, както и да организират литературни четения на собствените си произведения.

* В края на 2014 г. заедно с друга пловдивска фондация – „Огънят на Орфей” си подадохме ръка в реализирането на проект „Словото на младите”. Целта на общата ни работа е да помогнем на българските младежи да развиват таланта си и да добият смелост да го покажат на широката публика. Ролята на учениците в Езикова гимназия „Пловдив” е ключова в проекта, тъй като чрез сформирания в гимназията клуб по литература им беше дадено поле за творческа и сценична изява. Именно ученици от литературното студио се включиха със собствени есета и стихове в Национален литературен конкурс „Словото на младите”, в тридневен творчески семинар, проведен в края на месец март в гр.Пловдив, участваха в редица литературни четения,работиха по конкретни творчески задачи,обмениха опит с редица реализирани творци: Георги Ганев, Начо Христосков, Емил Андреев, Георги Господинов, Ина Иванова.

* През 2015 г. проведохме третия литературен конкурс. на фондацията, а произведението, което избрахме за учениците беше "Спасителят в ръжта" от Джеръм Селинджър. По традиция първите най-добри творби бяха наградени, а близо тридесет от взелите участие в конкурса ученици посетиха лятната лагер-школа в курортен комплекс „Марина кейп” в гр.Ахелой, където всички те се срещнаха с утвърдени имена в българската литература.

* В началото на учебната 2016 година предстои да положим началото на още един мечтан от фондацията проект – сформиране на кръжок по литература в ЕГ „Пловдив”. В него учениците ще развиват творческото си мислене и ще се срещат с част от своите любими автори.

* В края на месец март 2016 година в Езикова гимназия "Пловдив" се проведе четвъртият литературен конкурс на фондацията, като произведенията, върху които  размишляваха младите литератори бяха две - "Луна и грош" от С.Моъм - за участниците от осмите и деветите класове и "Майстора и Маргарита" от Булгаков - за учениците от останалите випуски на гимназията.

* Петте най-добри есета бяха отличени на тържествена церемония, състояла се на празника на ЕГ "Пловдив" - 09.05.2016 г., а авторите им получиха материални награди.

* За трета поредна година фондацията предстои да проведе летен литературен лагер. който ще се състои в курортен комплекс "Елените". Лагерът е за учениците, които и през тази година се пребориха в конкурса за писане на есе. По време на десетдневния си престой на морето, тийнейджърите от Езикова гимназия "Пловдив" ще се срещнат с авторите Елеонора Пенева и Станислава Станоева, както и с преподавателят в университети в София и Истанбул - Азис Шакир-Таш.

* Традицията повелява всяка година по това време фондация „Стоил Куцев- Даскала” да обявява литературния си конкурс за писане на есе. За пети пореден път ученици от Езикова гимназия "Пловдив” ще споделят свободно размишленията си без предварително зададена тема, а есетата ще могат да озаглавят сами. Участниците от осмите и деветите класове ще пишат по творбата на Уилям Голдинг „Повелителят на мухите”, а тези от десети, единадесети и дванадесети клас - върху класиката на Джон Стайнбек „Улица Консервна”. Конкурсът ще се проведе на 17 март 2017 година.